La Ungheni tradiţia ceramicii vine din epoca pietrei. Cercetări arheologice efectuate aici au scos la iveală numeroase exemplare ale culturii Cucuteni-Tripolie, datate cu mileniile V-IV î. Hr. Îndeletnicirea a fost constantă pe toată durata istoriei, astfel încât nu-i de mirare că în timpuri mai noi vedem pieţele târgului pline de ulcioare, iar satele din preajmă cutreierate de care ce îndemnau locuitorii să cumpere oale necesare gospodăriei. Erau, mai ales, olarii din satul de ucraineni Nicolaevca. Aceştia au reînviat, la mijlocul secolului trecut, tradiţia modelării lutului, zăcământ pe care localnicii l-au avut întodeauna din abundenţă.
Necesităţile însă au fost mult mai mari, astfel că mica producţie nu a mai corespuns realităţii. Deaceea, meşterii populari au convins autorităţile să pună la Ungheni olăritul pe picior industrial. Aşa a apărut aici, în anul 1957, o secţie de producere a ceramicii de uz casnic, din care ulterior a crescut cunoscuta fabrică de ceramică.
Originalitatea şi diversitatea produselor a făcut ca această instituţie să fie cunoscută departe de hotarele Republicii Moldova, în ţări precum: Bulgaria, România, Iugoslavia, Germania, Polonia, Rusia, Turcia, Siria, Elveţia, Franţa, SUA ş.a.
Astăzi, S.A. Ceamica-Ungheni continuă tradiţionala îndeletnicire a străvechilor olari de la Prut, gândind şi dezvoltând alte şi alte modele, la fel de originale, dovedind astfel că modelarea lutului poate depăşi limitele oricărei imaginaţii.
Sursa: http://www.turism.ungheni.md/?p=390#more-390
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu