La Ungheni, la sfârşitul deceniului şapte al secolului trecut, un grup de copii, asistaţi de profesori, doritori de a scoate la lumină valorile istorice şi culturale locale, şi-au exprimat dorinţa organizării unui muzeu. Insistenţele acestora au coincis cu perioada de plină ascensiune ateistă a societăţii, consecinţa căreia a fost închiderea locaşelor de cult.
Printre numeroasele parohii care au împărtăşit această soartă a fost şi biserica “Sf. Aleksandr Nevski” din centrul Ungheniului. Pentru a domoli nemulţămirea localnicilor, autorităţile au găsit ca soluţie organizarea în incinta acesteia a unui muzeu. Astfel, la 13 iunie 1967, la Ungheni a fost deschisă prima instituţie muzeală din partea de vest a Moldovei. În anul 1988, biserica a fost redată enoriaşilor, iar muzeul a fost strămutat în Palatul de cultură, unde se află şi în prezent.
Astăzi, colecţiile Muzeului de Istorie şi Etnografie Ungheni numără peste 10 000 de piese autentice, de certă valoare istorică şi culturală. Colecţiile de arheologie, port popular, ţesături tradiţionale şi ceramică, sunt pline de relevanţă şi originalitate. Ele vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până în ziua de astăzi.
Sălile instituţiei găzduiesc numeroase şi variate expoziţii temporare, de la artă populară la artă cultă. Muzeul este în posesia unei valoroase colecţii de lucrări de artă plastică şi caricatură, autorii corora sunt prestigioşi artişti contemporani din Moldova: Mihai Grecu, Ada Zevin, Andrei Mudrea, Vera Ţoncev, Valentin Vârtosu, Emil Childescu, Ion Zderciuc, Dumitru Verdianu, Valentin Vârtosu, Tudor cataraga, Ilie Cojocaru, Victor Crudu.
Muzeul din Ungheni constituie o veritabilă carte de vizită a regiunii în ansamblu, care trebuie şi merită să fie văzută de oricine calcă pământul unghenean.
Sursa: http://www.turism.ungheni.md/?p=400
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu