Personalități marcante a Raionulu Ungheni

miercuri, 14 ianuarie 2015

Sculptorul Dumitru Verdianu, cetățean de onoare al Ungheniului

Născut în 1954 la Ungheni, Moldova. Începe să studieze la Liceul de Arte Plastice din Chișinău și continuă studiul la Academia de Arte Plastice din St. Petersburg. În 1982 își susține lucrarea de diplomă și în următorii ani lucrează intens pentru expozițiile personale și onorează diferite comenzi. Între anii 1996-2000 studiază la Viena cu profesorul Michelangelo Pistoletto, aceasta avînd o mare influență în creațiile lui viitoare.
Din anul 1992 trăiește împreună cu familia sa la Viena unde își desfășoară activitatea, dar îl regăsim atît la Chișinău cît și la St. Petersburg unde și-a păstrat atelierul de creație. În fiecare an este invitat să participe la numeroase expoziții și simpozioane internaționale și conduce ateliere de creație în diferite țări.
Pînă acum a participat la peste 200 de expoziții internaționale, personale și de grup. Lucrările sale pot fi găsite atît în muzee și spatii publice, cît și în galerii și colecții particulare din Rusia, Moldova, Romania, Austria, Cehia, Ungaria, Germania, Franța, Suedia și Israel.
Este cetățean de onoare al orașului Ungheni, membru al UAP din Rusia, Moldova și Austria, membru al AIAP–UNESCO și a fost onorat cu numeroase premii și distincții, cel mai recent dintre acestea fiind medalia de aur pentru sculptura, premiu acordat in anul 2008 de catre „Le Monde de la Culture et des Arts”, Cannes – Franța.
„În dalta sa, sculptorul poartă toată viața diferite teme. Aș vrea să ajung într-o bună zi să spun: Uite, această lucrare este terminată, căci am spus totul și nimeni altcineva nu mai poate adăuga ceva, așa cum nimeni nu mai are ce adăuga la Începutul Lumii al lui Brîncuși – oul acela conține tot adevărul” afirmă sculptorul Dumitru Verdianu.

„Artistul Dumitru Verdianu a refăcut în creația sa practic întregul parcurs al sculpturii secolului XX. Este o personalitate extrem de inventivă și imaginativă. Mare admirator al lui Brîncuși, el a resimțit continuu prezenta acestui reper puternic în sistemul său de valori. Un alt reper al inspirației sale este cultura țărănească - o recurentă a artei culte în întregul spațiu românesc, moștenită, poate, tot de la Brîncuși, întemeietorul modernității plastice”. 
Vladimir Bulat, critic de artă
Chișinău / București, septembrie 2004

(stânga) Dumitru Verdianu, Tudor Zbârnea și alți invitați la vernisajul expoziției.
La 17 septembrie 2014, la Muzeul Național de Artă a avut loc vernisajul expoziției personale a unuia dintre cei mai de importanți artiști plastici din Moldova – graficianul și sculptorul Dumitru Verdianu. Expoziţia prezintă 33 de lucrări de sculptură şi grafică ale artistului plastic originar din Ungheni. Lucrările plasticianului au fost achiziţionate de muzee din Rusia, galerii şi colecţii
particulare din Suedia, Canada, SUA, Finlanda, Austria, Ungaria, Germania, România, Franţa, Israel.  Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea s-a arătat încântat că apărut ocazia de a arăta publicului lucrările artistului. „Opera sa încearcă să vină dinspre lumină și către lumină. Ea configurează în spațiul culturii noastre, în spațiul care trebuie să-l edificăm cu toții aici, la Chișinău. Din păcate, Verdianu ne lipsește ca expoziție permanentă, dar îl așteptăm și cu alte ocazii, cu noi lucrări.” Alte detalii ce fac referință la eveniment, accesați aici.

Sursa: Dumitru Vedianu [online]. [citat 1.06.2015]. Disponibil : http://sculpturesverdianu.com/about/romana.html
Sergheev, Natalia. Tradiție și contemporan la expoziția lui Dumitru Verdianu [online]. [citat 1.06.2015]. Disponibil : http://diez.md/2014/09/18/foto-traditie-si-contemporan-la-expozitia-lui-dumitru-verdianu/
sursa imaginilor: www.stiripozitive.eu și www.diez.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu