Personalități marcante a Raionulu Ungheni

joi, 5 mai 2016

Melodii cu și despre satul Cetireni

Interpretul de muzică populară Nicolae Paliț este originar din satul Cetireni. 
Dotat cu har dumnezeiesc, dragostea de cintec ii patrunde in singe odata cu laptele mamei, care
alaptindu-si primul sau fecior ingina cele mai alese cintece de leagan pe care le-a prins si ea tot de la mama. Nu stiu cum se intimpla ca acest fecior, care urma sa fie mai tirziu interpretul de muzica populara Nicolae Palit ii stirnea sentimente deosebite si cintecul venit din inima ei era mai dulce. Crescut mai maricel Nicolae oferea cu mult drag de pe o scena impovizata in Valea seaca a Cetirenilor cintecele sale pasarilor ce il inginau cu admiratie. Cel mai mare admirator insa era mosul Gheorghe vecinul, care in timp ce culegea impreuna cu Nicolae strugurii la vie nu ostenea ascultindu-l si tot solicitind un cintec dupa altul spunea: “Ca frumos mai cinti, dragul mosului, ai sa cresti si vei deveni un mare artist”.

De atunci a tot cintat pe scena scolii, apoi a casei de cultura, apoi la raion pina intr-o buna zi la o virsta a implinirilor s-a prezentat la concursul republican al interpretilor cintecului folcloric in memoria celebrei interprete Tamara Ciobanu. Atunci marea cintareata de opera Maria Biesu, presedintele Uniunii Muzicienilor dar si pesedinte al juriului a exclamat: “Da unde a stat baiatul acesta pina acum, el la opera trebuia sa cinte”. Nu stiu daca putea cineva sa-i dea o mai mare apreciere. Atunci el a cucerit inimile multor spectatori invrednicindu-se de premiul I. Consacratul dirijor al orchestrei “Folclor” Petre Neamtu i-a propus sa inregistreze impreuna cu aceasta deosebita orchestra pentru fondul radio unele cintece interpretate in concurs. 
Muncind sistematic cu perseverenta interpretul Nicolae Palit si-a format un repertoriu ce contine valori ale cintecului popular autentic binecunoscut si indragit de catre publicul meloman. Evoluarea interperetului pe alte scene ale lumii: Polonia, Romania, Iugoslavia, Bulgaria, Egipt, a fost inalt apreciata de catre spectatori. 

În octombrie 2002 în orașul Breansk Federația Rusă au avut loc primele Jocuri Delfice de tineret din țările spațiului CSI, în spectacolul de deschidere a cărora a evoluat și reprezentatul Republicii Moldova Nicolae Paliț. Dupa spectacol binecunoscuta interpretă a cîntecului popular Alexandra Strelcenco, artistă a poporului din Federatia Rusa i-a adresat cintaretului sincere felicitari apreciind înalt evoluarea lui în scenă. Nicolae Paliț a colaborat cu mai multe orchestre de profesioniști din Moldova, a realizat multiple înregistrări în fondul radio cu orchestra „Folclor”. Actualmente este solist al orchestrei Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”. 

„Ce este mai frumos pe lume decît cintecul popular izvorit din inima mamei, altoit cu multa dragoste de tata, desprins din freamat de codru, intretinut de murmurul izvorului, care iti rascoleste intreaga fiinta si te inalta deasupra vintului, deasupra norului, deasupra negurii”: spune interpetul de muzica populara Nicolae Palit.

Un repertoriul său, are o melodie,  ce face referință la satul Cetireni și o puteți asculta aici. O alte melodie este De la Cernăuți la vale unde puteți vedea secvențe din această localitate.

De asemenea, Vasile Lupu-Cetireanu are o melodie dedicată satului. Melodia o puteți asculta aici. Versurile fac referință la moșia Dealul Ulmului, Valea Seacă și dealul de la cruce.

Sursă: Biografie Nicolae Paliț. [online] [citat 5.05.2016]. Disponibil : http://www.bestmusic.ro/nicolae-palit/biografie-nicolae-palit/
Sursa imaginii: www.youtube.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu