Personalități marcante a Raionulu Ungheni

marți, 3 septembrie 2013

Pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni bate vântul

La doar câteva zile de la ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a gazoductului paneuropean, şantierul de la Zagarancea, raionul Ungheni, a fost golit de tehnică şi ţevi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi dincolo de Prut.
Duminică am găsit pe malul drept al Prutului doar două containere şi o macara pentru ţevi. De somptuoasa ceremonie din 27 august, de Ziua Independenţei, la care au participat premierul moldovean Iurie Leancă, prim-ministrul României Victor Ponta şi Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger ne mai aminteşte doar un panou. Drumul construit în grabă abia de se vede din mărăcini, astfel încât dacă nu eşti localnic, cu greu vei găsi şantierul. De altfel nici oamenii din partea locului nu prea ştiu pe unde ar trebui să înceapă construcţia gazoductului. „Ştiu că a fost ceva săptămâna trecută“, ne spune Eleonora, o locuitoare din Semeni, comuna Zagarancea. „Am fost prinsă la serviciu şi nu am văzut nimic“, ne răspunde o altă femeie. Lucrările vor începe abia în octombrie Serghei Gorea, primarul satului Petreşti, raionul Ungheni, s-a arătat încrezător că până pe 31 decembrie 2013, gazoductul va fi construit. „Cel puţin aceasta ne-a promis compania care a câştigat tenderul. Nu pot însă să vă spun unde a fost depozitat tot utilajul“, spune primarul. Acesta susţine că pe 27 august a fost un eveniment simbolic. „Construcţia conductei de gaze va avea finalitate. Cineva încearcă să denigreze imaginea României şi a Uniunii Europene“, spune indignat Serghei Gorea. Nu ştie unde au dispărut ţevile şi utilajul nici primarul comunei Zagarancea, localitate prin care ar urma să treacă reţeaua de gaze. „Nu pot să vă spun când au fost luate de acolo. Cert este că lucrările vor demara la sfârşitul lunii septembrie - începutul lui octombrie“, şi-a dat cu părerea Mihai Burlacu. Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni, dă asigurări că nimic nu a dispărut. „Toate utilajele au fost depozitate. Compania românească perfectează acum toate actele, pentru ca să poată contracta o firmă din Republica Moldova, care să efectueze o parte din lucrări“, susţine Iurie Toma. Au transportat ţevile de pe un mal pe altul Aproximativ acelaşi scenariu s-a desfăşurat şi la celelălt capăt al gazoductului Iaşi – Ungheni. Diferenţa este că la Rediu, la zece kilometri de Iaşi, unde se află punctul zero al şantierului, ceremonia de inaugurare a lucrărilor a avut loc la 26 august, în prezenţa premierului român Victor Ponta. A doua zi toate conductele au dispărut, la fel ca şi majoritatea utilajelor. Surse din administraţia judeţeană de la Iaşi susţin că firmele responsabile de proiect ar fi încărcat toate conductele şi le-ar fi transportat peste Prut la Zagarancea, Ungheni, pentru „spectacolul“ din 27 august.


Pentur mai multe detalii, citiți http://adevarul.ro/moldova/actualitate/pe-santierul-gazoductului-iasi-ungheni-bate-vantul-1_522573c8c7b855ff563dc61c/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu