Personalități marcante a Raionulu Ungheni

miercuri, 7 august 2013

Chiriile: cererea e mai mare decît oferta

Referindu-ne la posibilitatea închierierii unui spaţiu locativ în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi, vestea bună e că preţurile au rămas neschimbate, adică aceleaşi ca în anul 2012. Vestea proastă e că cererea e mai mare decît oferta. Prea puţine anunţuri de dare în chirie a vreunui spaţiu locativ am găsit pe site-urile specializate, dar şi în locurile unde sînt afişate anunţuri de acest gen.
Cu 50 de euro pe lună, poţi găsi un spaţiu locativ şi la Călăraşi, şi la Ungheni. Totuşi, există şi anumite diferenţe.  La Ungheni e o varietate mai mare şi ai de unde alege un apartament pentru un trai decent. Sînt locuinţe atît pentru cei cu bani mulţi, dar şi pentru cei cu bani mai puţini. Astfel, pentru o garsonieră, indiferent de zona în care este amplasată, chiriaşul trebuie să scoată din buzunar de la 600 pînă la 1500 de lei, în dependenţă de condiţiile care i se oferă. Există  oferte şi pentru apartamente cu două odăi, ce-i drept – mult mai puţine. Preţul minim pentru chirie este de 1000 de lei lunar.
La Călărași, locuințele oferite în chirie sînt, în mare parte, apartamente. Dar nici casele la sol nu sînt neglijate. Chiriașii sînt, preponderent, familii tinere. Potrivit informațiilor oferite de către proprietari, plata pentru chirie este stabilită în funcție de suprafață locativă. Suma minimă pe care trebuie s-o scoată lunar din buzunar un chiriaş la Călăraşi ar fi de 400 de lei. Cele mai ridicate preţuri sînt pentru locuințele din centrul orașului, acestea fiind de circa 50 de euro.
De notat că prețul la chirie variază în funcție de zona în care este amplasată locuința și tipul acesteia, precum și condițiile existente.
Prioritate au, totuşi, garsonierele. În multe cazuri, oamenii au nevoie de condiţii minime pentru un trai acceptabil, astfel ca să plătească mai puţin pentru chirie.
Anunţurile, în cele mai dese cazuri, le poţi găsi la Călăraşi, ca de altfel şi la Ungheni, pe stîlpi, garduri, dar şi pe diverse panouri informative. Deocamdată, susţin proprietarii de locuinţe, acestea sînt cele mai eficiente. Internetul rămîne încă în urmă în acest sens, deşi, pe diferite site-uri specializate, apar tot mai multe şi mai multe anunţuri de închirieire, vînzare sau cumpărare a unor spaţii locative.
O situaţie mai puţin neobişnuită se atestează la Nisporeni. În internet aproape că nu există cereri pentru chiria unei locuinţe, dar nici oferte în acest sens. Poţi găsi doar anunţuri cînd cineva oferă o odaie din locuinţa sa în chirie, astfel că chiriaşul, în asemenea caz, trebuie să locuiescă  sub supravegherea proprietarului. Preţul însă este destul de atractiv – 400  de lei.

Galina Chirilov, stagiară
Sursa: http://www.expresul.com/2013/08/06/chiriile-cererea-e-mai-mare-decit-oferta/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu